comments 2

ES12 | Și s-a mai dus un zeu

„Stiţi care era jucaria mea preferata? Mingea. Inca e!”

Luni dimineata. 9 si un pic. Oamenii alearga dupa metrou, se inghesuie, se aude la fiecare statie “Coborati la prima?”. Tu stai si te uiti in telefon. Scroll dupa scroll, aceeasi stire, aceeasi poza, acelasi “Ramai cu bine!”. Nu mai stii care e statia ta, ca sunteti atat de multi blocati. Nu intre oameni, ci intre posturile de Facebook: s-a retras TOTTI!

Uite, asta e un moment in care sa regreti ca nu mai exista ziarele alea de sport mari cat doua scaune. Am fi putut sa ne ascundem toti fețele triste după ele. Telefoanele  astea destepte nu prea sunt atat de destepte sa faca asta. O tin pe-a lor. Auzi si tu, insista ca s-a retras Totti. Pai, da’ cum sa se retraga Totti? Unde sa se retraga? Unde se retrag zeii cand se retrag ei? Ce prostie mai e si asta?

“Avea 40 de ani, totusi. A demonstrat tot ce avea de dem…”, aud niste pusti in spate, undeva intre Obor si Stefan cel Mare. Cred ca n-au mai mult de 25 de ani. Eheeee, pai la varsta lor, Totti facea deja istorie! Si simt ca ne-am dus inapoi cu 16 ani, cand am mai trait asta o data. Cand s-a retras Hagi. Aproape la fel, ca atunci eram si mai mici. Si meciul ala cu 80.000 de oameni a fost un superspectacol. Nu prea ne dadeam noi seama ce se intampla, noi ne-am bucurat de meci. Lasa ca mai vin altii din urma. Cati “noul Hagi” nu ne-au trecut prin mana si prin statusurile de Hi5, Yahoo Mess si Facebook, doar sfantul internet mai stie.

Dar azi e prima zi fara Totti. O resimtim altfel, ca pe o despartire in care stii ce te asteapta. Ti-ai face noi idoli, dar pare din ce in ce mai greu. Messi si Ronaldo nu mai au nici ei 20 de ani. Zlatan s-a retras de la nationala deja. Si, stai un pic, ca noua ne trebuie niste zei la care sa ne uitam si aici in tara. Ca d-aia e fotbalul cum e!, imi vine sa zic si eu, ca o batranica suparata ca merg lucrurile cum merg in tara asta!

Totti a jucat doar la AS Roma in toata cariera lui de profesionist. A debutat in Serie A in martie 1993 și are 307 goluri in 785 meciuri pentru AS Roma si 9 goluri pentru Italia in 68 de selectii. In campionat, a inscris de 250 de ori, e pe locul doi in clasamentul gogheterilor all-time din Seria A, dupa Silvio Piola (274). A fost o singura data campion cu Roma in 2001 si are un trofeu de Cupa Italiei, ]2007. In 2006,  a fost campionul lumii cu Italia.

Draga Totti,
Nu mai crede ce iti spune Lobont. Sigur, el are intentii bune si e sincer. Fotbalul la noi, aici in Romania, e trist. Ne-au plecat zeii si ne-a plecat zelul. Am plecat si noi de pe stadioane, dar am ramas in fata televizorului. Asa, pentru jucatori ca tine. Incapatanati. Si loiali. L O I A L I. Nici nu vreau sa iti numaram azi trofeele, golurile si selectiile la nationala. Tu stii ca un fan adevarat iubeste sa vada cand un jucator vine si uita sa mai plece. Ca un prieten din ala bun. Indiferent de ce oferte mai banoase are. Indiferent cine-l cheama la bere. Indiferent de femei il cauta la usa. Sta acolo cu tine. Pardon, RAMANE acolo cu tine.

A venit momentul. Speram să nu mai vină. În aceste zile am citit multe lucruri despre mine. Frumoase, foarte frumoase. Am plâns de fiecare dată. Singur, ca un nebun. Pentru că 25 de ani nu se pot uita aşa uşor. Mi-aţi fost alături la bine şi la rău. Vreau să vă mulţumesc tuturor!

De azi sufrageriile noastre sunt mai triste si mai sarace. Si asa erau. Abia mai aprindem televizorul cand e etapa. Cand e etapa la voi, in Anglia, in Spania sau Champions League. De azi platim mai putin la lumina. Ne-ai lasat in bezna, Totti. Nu tu, ci timpul asta absurd. Care trece asa, pe nesimtite, ca o noapte cu prietenii, cand nu stii ca se face dimineata. Si te trezesti direct in metrou. Intr-o luni dimineata. Pe la 9 si un pic. Cand iti vine sa plagi, dar ti-e jena. Si apoi vezi ca aseara 72.000 de oameni au plans in direct si nu s-au mai scuzat.

– Coborati la prima?
– Nu, dar va fac loc. Eu mai raman un pic in metrou pana ma lamuresc unde se duc zeii cand se duc ei. Ala da meci in care sa planga toata planeta. De fericire!

Mulţumesc, Roma! E imposibil sa povestesti atat de multi ani in atat de putine fraze. M-am exprimat cu ajutorul picioarelor anii acestia. Stiti care era jucaria mea preferata? Mingea. Incă e. Dar, la un moment dat, devii mare. Asa mi-au spus. Blestematul de timp!

Dar tu stii care era legenda noastra preferata cand eram mici?
Totti.
Inca esti.

*Articol publicat pe www.eusunt12.ro 

2 Comments

 1. Ce discurs fantastic a tinut…

  “Maladetto tempo” – suna asa poetic in italiana, incat parca nu are indarjirea traducerii in romana, cu “Blestematul timp”.
  Parca e ceva spus in joaca, ca unui prieten drag pentru cine stie ce nazbatie.
  Timpul i-a luat tineretea lui Totti, dar nu i-a luat mingea.

  Incredibil om, fain articol de omagiu!

  • Greta

   Da, fix asa e. Maladetto tempo ni l-a luat si noua pe Totti. Si mie mi-a placut enorm discursul lui. Acolo chiar am plans cu milioanele in toata lumea. Of, lasa ca… lasa ca… nu stiu, de fapt. Nu poate urma nimic bun dupa “s-a retras Totti, dar lasa ca _____”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *