comment 1

Scrisoare către my younger self

Nu știu să traduc my younger self să sune bine în română. Scrisoare către mine tânără? Sună ca naiba, sună ca ceva ce-ar scrie Nicolae Filimon ca subtitlu în “Ciocoii vechi și noi” și toți am urât “Ciocoii vechi și noi” în liceu sau așa îmi place să cred. Că n-am fost numai eu. Nu? It’s not me, it’s ciocoiu. În plus, wtf is a ciocoi? Wtf, Nicule, wtf?

În fine, am deviat și nici n-am început bine postul ăsta. De fapt, urăsc și ideea de scrisoare către my younger self. Cred că e ceva ce scrii când chiar ai  ceva înțelept ce să-i spui lui younger self al tău. Când gata, ești mare și om împăcat și mișto și nu mai faci greșeli ca pe vremuri. Doar că acum nu mai faci greșeli ca pe vremuri, faci greșeli ca pe vremurile de acum. De azi. De ieri. De mai încolo.

Am tradus asta care e foarte mișto, căci Robben chiar are ce să-i spună lui Arjen de 16 ani.  Mă rog, el e supercampion mondial, european și planetar, plus încă două-trei planete unde ar face legea pe teren cu marțieni cu luminițe în cap. Nino-nino! În timp ce eu am făcut marele efort și marea realizare a zilei, să mă dau jos din pat și să mă spăl. Că-s zilea ca astea, când și dușul pare ceva wow, ca o finală de Champions League câștigată. Dacă mă mai și spăl pe cap, am dat și golul victoriei. Viața e tare dificilă și uneori, ca azi, e de ajuns să te speli și să ți se pară că ai făcut ceva grozav pentru tine. Și pentru voi, da? M-ați enerva să știu că voi sunteți bine și că vă e ușor și chiar bine să vă treziți dimineața și să știți ce să faceți cu voi. Dacă așa e, nu mai citiți aici, că ăsta e un site de om tâmpit și prost la cap. N-am nevoie de optimism și oameni care știu ce fac cu viețile lor 🙂

Așa c-am vrut să-mi scriu și eu una, din asta, scrisoare către younger și stupid me, dar stau cu documentul ăsta deschis și nu știu cu ce să încep mai repede. Cred că numai pentru azi, am vreo 30 de chestii să-i reproșez lu’ Greta de la 8 dimineața, de la 10:27, de la prânz și încă 2-3 de aseară. Plus 3-4 pe care intenționez să le comit mai încolo.

Facem greșeli în fiecare fucking secundă și asta mă enervează. Și voi, da? Nimeni nu știe ce face, asta mi-am scris aici pe site, ca moto sau cam așa ceva, când l-am lansat, adică după 31 de ani de făcut curaj să fac asta. Mai mult ca pe o alinare, să îmi spun mie că, asta e, uneori sunt veselă, dar în cele mai multe momente mă uit la viața mea ca la wordul ăsta deschis și habar n-am ce dracului fac, de ce fac ce fac, de ce nu mă trezesc și eu happy happy joy joy, ca un om care nu suferă de nicio boală, are ce mânca, are familie și prieteni, dar nope, nu ajută.

Așa că,
Dragă Greta de mai devreme
și de acum
și de mai încolo,
uite niște sfaturi lucruri pentru care să nu te mai simți prost, ca un ciocoi (orice ar însemna asta) idiot, nou sau vechi, dar idiot bine:

 • Nu e ok să mănânci mizerii, dar o s-o faci că-s gustoase, așa că aia e.
 • Nu e ok să fumezi, dar o s-o  mai faci că ești idioată, așa că aia e.
 • Nu e ok să fugi când ți-e bine, dar o s-o tot faci că așa știi tu, așa că aia e.
 • Nu e ok să stai în pat cu zilele, dar o să mai stai, așa că aia e.
 • Nu e ok să fii răutacioasă cu oamenii care îți vor binele, dar o să mai fii, așa că aia e.
 • Nu e ok să pleci la mare când n-ai bani, dar marea e magică și te bronzează, așa că aia e.
 • Nu e ok să te enerveze vecinul Alex care face varză fiartă la 8 dimineața, dar nu-i mai bate la ușă să-l porcăiești, că ți-a dat tiribușonul lui la nevoie, așa că aia e.
 • Nu e ok să alergi după fluturi în stomac, că oamenii mari nu mai iubesc ca nebunii și tu ești om mare cu fire albe, așa că aia e.
 • Nu e ok să faci foamea, după ce-ai mâncat mizerii, dar așa știi tu, așa că aia e.
 • Nu e ok să cauți joburi perfecte, care să te lase să scrii și atât, că nu există, așa că aia e.
 • Nu e ok să nu mai ieși din casă septembrie – iunie, doar pentru că nu-ți place frigul, că sunt 9 luni, dracu’, dar… aia e.
 • Nu e ok să dai bani pe care nu îi ai pe haine, dar, omg, aceste bluze de trening cu inimi la coate sunt la reduceri, așa că aia e.
 • Nu e ok să inventezi joburi și proiecte pe 25 decembrie, doar ca să $%^& Crăciunul, dar brazii și steluțele nu sunt pentru toată lumea, așa că aia e.
 • Nu e ok să pui selfieuri cu tine veselă, doar pentru că e bun filtrul de Insta, dar o să faci asta, că internetul e tot ce ai (și voi, da?), așa că aia e.
 • Nu e ok să te superi pe oameni, că folosesc emoticoanele care nu trebuie, literele care nu trebuie, dar poate nu-s toți psihopați ca tine, așa că aia e.
 • Nu e ok mai nimic din ce faci, nu în trecut, ci ieri, azi și mâine, dar aia e. 

Nimeni nu știe ce face. Eu, cel puțin, habar n-am ce fac. Sper doar să mă dau jos din pat și să mă spăl și să bifez cât mai puține din astea de mai sus. Mai puțin de jumătate sigur nu, dar AIA E.

Cu drag, mă rog, cu o oarecare înțelegere,
Greta de azi, 25 august 2017,
care se uită la viață ca la word-ul ăsta prost
și habar n-are cu ce să-l umple,
ca să fie ok.

1 Comment so far

 1. alice

  jur ca imi vine sa zic ca tine..imi vine sa postez ceva ca prea prea scrii din mine..dar mai mult de atit nu prea stiu ce sa mai zic…
  mi-ar placea sa fim prietene…vrei sa fii prietena mea? nu mai am niciuna dupa divort, dupa ce viata mea s-a dus dracului…s-a dus dracului cu toate…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *