comment 1

Eu nu zic ca violenta e solutia, dar… a, ba da, asta zic

Am mai multi prieteni care au plecat din tara in ultimii doi ani decat capete care au picat dupa Colectiv. Intr-o lume normala, ar fi plecat ei, nu prietenii mei.

“De-o vreme nu mai dorm, sa nu ma scol nebun”, imi suna in cap un vers Alternosfera de azi noapte. Asa si eu, n-am dormit, nu stiu de ce. Bine stiu, de prostanaca ce sunt. De foarte de dimineata, se auzea din balcon slujba de la biserica de langa. Au superboxe, ma gandeam ce frumos ar fi sa ascult niste mesaje frumoase, sa ma motiveze sa ies din casa cu incredere in mine si bucuroasa asa, fara motiv, bucuroasa ca sunt, nu sa ma ia din pat, de la prima ora, cu pacatele comise de mine, de strabuni, de Eva si de sarpe:

– Esti o pacatoasa, cere mantuire, fa matanii pentru iertare, fii umila cand iti vorbesc eu si lasa naibii masina aia de spalat ca e duminica, auzeam din balcon cand intineam rufe de dimineata. Nu cred ca era Dumnezu, doar parintele din Dristor.

Am coborat spre metrou si am trecut si pe la biserica. N-am intrat, ca era plina ochi. Multi pacatosi, pesemne. Am stat un pic cu boxa la cap, cat sa ii strig inapoi:
– Da’ n-am facut nimic, Doamne! Si chiar daca am facut, ai fi facut si tu, ca suntem dupa chipul si asemanarea ta, asa ca de unde panica asta dementa de la 8 dimineata? Duminica?

Imi place sa cred ca s-a enervat si el pe cine-a scris in Biblie prostia asta. Mai ales ca el duminica s-a odihnit, nu cred ca era setat pe cearta si scandal. Si s-a mai enervat pe parintele din Dristor care ii dadea inainte cu noi pacatosii, desi era 9 dimineata, repet, si daca voiam, n-apucam sa comitem mare pacate pana atunci. Pe bune, ai mei de pe Facebook sigur nu, ca pusesem o melodie si stateam foarte, dar foaaartee prost la likeuri, lucru care ma facea mai nefericita decat pacatele care mi se reprosau la boxa.

Am innebunit, mi-e clar, stiti ca joc pe partea stiintei, nu a lui God cu aura si norisori, dar dupa biserica mi s-a mai intamplat una. Mi-a picat in mana la teatru o icoana cu Sfantul Nicolae. N-am stiut ce sa fac cu ea, i-am dus-o lui Teo la Colectiv. Sa rada de mine, nu din alte motive religioase. Mai ales ca azi mi-a aparut si amintirea asta cu ea din poza. Tu-i mama ei de treaba, de ce, de ce n-a murit artificiul ala in aer, de ce?

Si-am stat un pic acolo, cat sa ma si enervez ca proasta singura. In doi ani, mi-au plecat mai multi prieteni din tara decat cate capete au picat dupa Colectiv. Adica zero, nici n-ar fi fost greu. Intr-o lume normala, plecau ei, nu oamenii astia destepti si de varsta mea. Intr-o lume normala, dupa Colectiv, dupa Hexi Pharma, dupa toate anchetele, am fi facut ceva mai mult decat ce-am facut pana acum. Noi, ca popor. Adica nimic, chiar daca scria Tolo ca nu a fost chiar nimic, ca medicii au primit niste mariri, ca se feresc de spaga acum, ca fac lucrurile mai curat. Pana ieri, cand au facut o cezeriana cu anestezie cu ceai de musetel si solutie de dentist.

Nici nu mai fac cine stie ce investigatiile astea, ati remarcat? Eh, a mai dat RISE una. Ia uite, Tolo a mai descoperit ceva. Nu mai dau si azi share, c-am dat si ieri. Lasa, dau maine, mai scoate el ceva, ca prea devine un newsfeed morbid.

Cred ca cel mai mare rau e ca am luat ad-litteram acest #rezist si am inceput sa rezistam la rau. Ne-am invatat cu el, ca o baterie de dus care picura in baie. Ne enerveaza la inceput, pana cand ne invatam cu ea si cu galbeneala pe care o lasa in cada. Pana cand nu mai e nimic de salvat, nu se mai curata cu nimic si schimbam cada. Numai ca tara asta n-o putem schimba, nu mai stiu cine-a zis ca i-ar placea ca Romania sa fie un SRL, sa-l inchidem si sa ne facem altul. Dar n-avem altul.

Nu sunt pentru violenta, dar sunt pentru lucruri care chiar schimba ceva. Tot un prieten zicea ca sigur ca da, si Ceausescu si-ar fi dat demisia, daca se protesta in ’89 cu lanterne si licurici in borcane. As incepe sa schimb acest #rezist cu #razboi, ca revolutia si-a pierdut sensul din dictionar de cand am iesit cu luminite la telefon si voie buna in versuri sa ne plangem prietenii din Colectiv, in loc sa iesim cu nervi, frustrare si topoare. Nu sa le folosim neaparat, doar sa le ridicam, la poza aia clasica facuta de sus. N-ar fi aratat la fel de bine, dar again, nici pe Ceasusescu nu l-am dat jos batandu-i obrazul ca nu e cuminte si face pe comunistul. Cred ca suntem din ce in ce mai putini in Piata nu pentru ca nu mai credem, ci pentru ca nu mai credem in pancarte. Ofcors, ca tot acest post, de pe acest gret.ro, vorbesc numa’ si numa’ in numele meu.

Iar daca asta vi se pare un indemn la violenta, sa stiti ca nu vi se pare, chiar e. Nu s-o provocam, sa fim pregatiti. Ca se va ajunge si acolo.

Sau vom ajunge sa ne dam ochii peste cap, usor plictisiti ca Tolo iaaar scrie de niste viermi in spitale, dar e Craciunul, laaaaasa-ne si pe noi, macar azi, sa ne bucuram linistiti de luminite!

– Doamne, binecuvanteaza aceasta masa imbelsugata, cu oua luate la suprapret…

1 Comment so far

  1. amma

    Doar un război poate sa ne mai scape de râul cu care ne-am obișnuit , dar vorbesc de un război adevărat , cu tunuri , bombe , să distrugă tot și poate , poate atunci vom renaște din nou, mai buni ,mai umani … Eu una nu cred că mai avem scăpare ,Romania e pierduta am pierduto pt totdeauna

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *