comment 0

Cum să ne ferim de terapeuți care habar n-au ce fac

Vrei sa traiesti mai usor?
Vrei sa te eliberezi de ceea ce familia si societatea ti-au spus ca “trebuie” ?
Uneori pur si simplu nu iti gasesti locul?
Ai inca parti din trecutul tau cu care nu te-ai impacat pe deplin?
Vrei sa iti dai voie sa iti creezi viitorul care sa asculte dorinta Sufletului tau?
Te invit atunci la workshopul de constelatii de familie care costă 400 de lei și trebuie să vii săptămânal 2-3 ani, până te eliberezi de tot.

 

IA-MĂ, DOAMNE! Ăsta e un NL pe care tocmai l-am primit și de la care m-au apucat spumele. Băi, trebuie să încetăm să mai promovăm mincinoși d-ăștia care îți schimbă ei viața cu un descântec și niște platitudini învățate de la Coelho. Mai ales că noi, ăștia din bulă, mergem la d-astea, că dacă îi zic mamei de respirație holotropică zice să îmi cumpăr Bixtonim și să port căciulă, că d-a nu respir bine.

DISCLAIMER înainte de toate. Eu sunt sky is the limit, nu că nu judec, Doamne, fiecare să facă ce vrea, când vrea, cum vrea, să creadă în orice. Dacă îți găsești credința, liniștea, fericirea, uatever, într-un flacon de Bixtonim și crezi că ăla e Dumnezeul tău, e minunat. Chiar sunt pe principiul WHATEVER WORKS.

Dar dacă îmi vinzi Bixtonimul cu 400 de lei și nu doar produsul, ci și iluzia, promisiunea clară că TU știi, TU deții, TU constelești și mă faci bine, pe bune că mă apucă spumele alea mari.

Cred în terapeuți ca în niște Dumnezei mai mici, care pot să te îndrume, ajute, lămuri, dar nu să te salveze. Și mai cred că sunt mulți terapeuți greșiți (ca să nu le zic parșivi, nesimțiți, lipsiți de empatie) pe care greu îi deosebești, mai ales că, na, tu ajungi la terapie într-un moment extrem de greu al vieții și te-ai agăța de orice, ai face orice ți-ar spune, ai încerca orice și oricât.

Fac terapie de la 14 ani, deci, de 20 de ani. Să zic că am ajuns în peste 20 de cabinete, dintre care 3 au fost chiar ok, peste orice medie. Nu știu dacă am învățat eu să mă prind și sigur nu am nicio expertiză în a împărți psihologii în ăia buni vs ăia răi, dar am niște exemple de mega bun simț pe baza experienței mele și poate ajută.

1. Dacă se uită la ceas cât tu îți verși sufletul acolo, fugi!

Eu mergeam la un domn la un moment dat și spre final începusem eu să spun, să plâng, să mă ia tremuriciul, iar omul efectiv s-a ridicat, a întins mâna, eu credeam că ne luăm în brațe, d-astea, el voia banii și m-a dat afară, ne vedem data viitoare.

2. 100 de clienți pe zi nu înseamnă că e popular, ci că nu e sănătos ce face, fugi!

Terapeuta mea actuală își ia o ora între ședințe pentru ea, să digere. N-am fost decât în cazul foarte rare, când m-am dus neprogramată, ca să mă bage imediat după altcineva. Și după mine nimeni nu a așteptat, deși mai stătea și peste program, 10-15-20 de minute. Șocant, nu?

3. Dacă-ți spune că trebuie să faci terapie toată viața, fugi.

Eu numai asta am auzit, că, na, e sănătos, că this is my life now. Ok, cu pauze, dar terapia se face din momentul în care ai pus piciorul în cabinet și până mori!

Când m-am dus la Daniela, mi-a zis de la prima întâlnire că o să facem asta o perioadă, după paapapa. Am și râs, eram, da, mă, psihologia inversă, da’ ce eu sunt proastă? Și fix așa am ajuns, plus că era o chestie pe care și eu o simțeam: că puteam să fac tâmpenii și să-mi fac rău, că mă aștepta terapeutul mereu, ca o plasă de siguranță, să mă mângâie pe cap. Și înveți mai bine să te gestionezi fără să știi că e mereu acolo cineva să te prindă când te arunci.

4. Dacă ai ajuns să te împrietenești cu el, fugi!

Terapeutul e totul pentru tine, blabla, dar dacă ajungi să te împrietenești, atunci dispare respectul ăla pentru o autoritate, dispare rușinea, începi să-l și minți, că, na, sunteți prieteni acum, ce-o să creadă despre tine dacă îi mai spui ȘI ASTA? Terapeutul nu ți-e prieten, ți-e ajutor.

5. Dacă îi mai mai des țepe decât ajungi, fugi!

Că înseamnă că te duci acolo să bifezi, n-ai niciun chef, nervi, timp. Și o să fie așa o falsitate, tu te simți bine cu tine că uite, fac terapie, mă caut, și nu rezolvi mai nimic.

6. Dacă nu pleci de acolo cu aha-uri, fugi.

Trebuie să pleci de acolo pus pe gânduri, nu superîncântat că ai reușit să îl “seduci”, că te laudă, că te înțelege, că te ascultă. Trebuie să pleci cu niște dileme, întrebări, chiar și nervi. Pe care să stai să le digeri, să te răscolească, să începi să observi lucruri la tine.

7. Dacă nu ai chimie cu el, fugi.

Nu contează că ți l-au recomandat 7 prieteni, suntem superdiferiți și relaționăm diferit și avem probleme diferite, și, și, și. Prin ce se traduce “chimia”? Să simți mici nervi, modificări, aha-uri de la ședință la ședință.

Sper că nu v-am băgat în ceață și, repet, astea sunt doar pe baza expertizei mele de terapeuți din Alexandria până în București, în ultimii 20 de ani. Habar n-am să-i deosebesc, dar sunt niște lucruri de bun simț la care să vă uitați. Eu cred că sunt astea șapte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *