comments 7

Tramvaiele nu circulă în bulă

Azi nu e nimeni la metrou dincolo de linia roșie. Eu mă uit paranoia la toată lumea, toată lumea se uită paranoia la mine. Ar trebui să ne fie mai mult frică de oameni. Si sa nu mai fim atat de prosti.

O să ne țină 3 zile și pe urmă ne întoarcem cu ochii în telefon, în bula noastră caldă, cu oameni frumoși. Suntem (cu mine în frunte) roboței care butonează pe trecere, pe trotuar, la metrou, în metrou. Am uitat (să recunoaștem, am uitat) noi de Colectiv și am trecut peste, dar peste linia roșie de la metrou. Am iesit 600.000 la ceva mult mai lejer comparativ cu ce se intampla acum. Ce mă enervează că suntem atat de prosti!

Mereu mi s-a parut metroul mai safe, mai curat, mai sigur decât tramvaiul. Am pierdut și asta. Mă tulbură și poza asta, dar așa sunt eu stupidă să mă tulbur singură dimineața.

Cred că ne-a făcut rău și bula noastră. Ne-am îndoctrinat că suntem toți frumoși și ne sărim în ajutor, ne zâmbim fără să ne cunoaștem, ne oferim bomboane fără să ne știm. Și nu suntem.

Iar ca fată e îngrozitor pe străzi. Era si inainte, acum mi se pare si mai rau. S-au deschis portile penitenciarelor si se imping cum se deschid usile la metrou la Victoriei si dau buluc oamenii la 6 seara. Si eu uitasem până aseară cum e să-ți fie frică de oameni, după ce niște mizerabili au scos paranoia, frica și neputința din mine iar. Și n-ar fi trebuit să uit. Că fac naveta des între bulă și tramvai. M-am luat și eu cu bula de oameni frumoși și, cu ochii în telefon, n-am mai văzut mizeria din jur.

Și am uitat că:

 • Băieții tot la colț așteaptă să-ți ia telefonul, indiferent că e Dristor, Magheru sau Dudești
 • Femeia aia fură portofele din geanta unei alte femei în magazinul de pantofi
 • Dementul ăla cu seringa tot cu femeile avea treabă
 • În tramvai, indivizi dubioși te fac să cobori la prima, după te asiguri că nu au timp să vină după tine
 • Când șoferul de Uber face o glumă și închide ușile, faci primul atac de cord din viața ta.
  Despre taxiuri aș putea scrie o carte.

Nu mai continui. Am ajuns într-o cafenea, aștept o întâlnire. O să dau 14 lei pe o cafea și 8 pe apa plată. 25 rotunjiți. Așa e la noi în bulă și mai că mi-aș lua și ceva de mâncare. Cu 50 de lei, cineva din provincie face de mâncare pentru 2 zile. Și râdem de ei că se bucură la o sticlă de ulei. Cred c-am avea mai mari sanse sa rezistam, sa insistam, sa schimbam, daca din cand in cand mai luam si tramvaiul spre proteste. Momentan nu prea mai vine nimeni in Piata, oricum. Ce ma enerveaza ca suntem asa prosti!

Azi nu e nimeni la metrou dincolo de linia roșie. Eu mă uit paranoia la toată lumea, toată lumea se uită paranoia la mine.


*** Aici m-am intrebat singura si Cine e Generatia Rezist? Nu stiu daca am raspuns cum trebuie, dar sper ca am suparat pe multa lume 🙂 E important sa ramanem suparati si sa nu ne obisnuim cu raul.

 

 

7 Comments

 1. Edy

  Sa stii ca ai mare dreptate. Am fost surprins de faptul ca acum toată lumea e “precauta” acum , nu va ține mult după cum ai spus și tu , romanii sunt ca peștișorii , le-ai închis lumina și când o aprinzi la loc încep o zi noua , fără sa mai țină minte de cea de ieri.
  Este prima oară când intru aici dar sunt plăcut surprins de modul tau realist de a reda și interpreta lucrurile. Felicitări !

  • Ela

   Azi, la metrou Victoriei, la ora de vârf de mers spre casă(18:30-19) toți butonau telefoane la marginea peronului. Oare e prea mult daca spunem că suntem un popor de idioți?!?!

 2. Vali

  Faza cu metroul se rezolva usor… Niste ziduri sau ceva invaluitor cu usi pozitionate fix la usile metroului ce se deschid cand metroul opreste…in rest,la toate celelalte ne trebuie implicare(a politiei si a guvernului..

 3. GABRIELA

  Buna!
  Mie mi se pare frumos felul tau de a scrie acest articol, insa, usor spre mediu, fatalist.
  Eu inca am credinta ca lucrurile se intampla cu un scop si dintr-o cauza, care e departe de a fi dintr-o prostie a noastra, a romanilor. Este despre faptul ca suntem individualisti si tematori, prea tematori, fricosi, anxiosi si acceptam in fiecare zi cate un pic de urat.. Care se transforma in grotesc si asa tot mai departe.
  Deci, hai sa fim credinciosi si buni la suflet si sa facem fapte bune si sa ne rugam pentru sufletul fetei care a murit la metrou!
  Dumnezeu sa o odihneasca iar noua sa ne ofere putere sa facem ca lucuri mai frumoase sa se intample, chiar si in subteran!

 4. Anca

  Intr-adevar, trebuie sa fim mai precauti la ceea ce se intampla in jurul nostru si sa nu mai stam asa mult cu capul in telefoane, pentru ca devenim deconectati de tot ce e in jur. Si la metrou sa stam cat mai departe de linia rosie. Dar, fata care a murit nici macar nu era aproape de linie…nu stiu daca ai vazut videoclip-ul, dar abia daca se vedea la inceput pe camera. Insa, statea pe telefon. Totuși, chestia asta i se putea intampla si unei persoane care pur si simplu era absorbita de problemele de zi cu zi. Oricum, ce ai scris in articol e adevarat…si e si trist. Si mie mi-e frica de multe ori si evit sa ies singura seara prin anumite zone, doar pentru ca sunt fata.
  P.S. Imi place cum ai scris. Succes in continuare!

 5. Recomand cu multa caldura, o vizita in Japonia. Sa vezi acolo ce bula este. Cand mergi pe o strada la tara intre campuri si e bezna… vine cineva din fata si iti da buna seara. Si tu ai frica tipic romaneasca desi esti in cea mai sigura tara din lume.

  Mai trist e faptul ca oamenii aia frumosi si naivi vin in vizita in Romania. Hai ca noi am facut piele de dinozaur, si cumva stim ca asta e Bucurestiul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *