comment 0

ES12 | Scrisoare pentru copilul meu

Tu o sa inveti geografia tarii in tren, in deplasari cu galeria pentru ca au ai tai meci. Oricare vor fi ei. Ai tai!N-o sa te bat la cap sa stii istoria pe de rost, dar o sa o sa iti fie usor. In 1947 semnam tratate cu URSS si SUA, in 1923 trecusera 5 ani de la primul razboi mondial si in 1949 incepe razboiul rece. Si o sa inveti biologie si cum functioneaza, de fapt, inima pe stadion, cand se da gol.

O sa iti povestesc despre idolii copilariei mele, despre Zidane , Ronadinho si Hagi. Despre cum am crescut cu Messi si Ronaldo. Despre Gabi Balint si cum a castigat el cupa aia mare, mare a campionilor. Despre Ibrahimovici o sa iti spun mai tarziu, cand esti mai mare, ca sa nu te incurajez la tampenii de mic.

Tu  o sa iti dai ochii peste cap si o sa imi ceri sa iti zic si din astia mai noi, nu de pe vremea scrisorilor postale. Si mi-ar placea sa iti povestesc despre Stanciu, Gardos, Sapunaru sau Andone si meciul lor EPIC cu Polonia, dintr-o vara, parca in 2017. Stai sa cautam youtube-ul, sa vezi acolo goluri!

Si sa nu mai opresc din vorbit. Sa iti spun ca asta a fost inceputul. Restartul unui fotbal pe care pana atunci, vara lui 2017, il pierdusem de tot. Dar a urmat mondialul din Rusia si am fost iar o nationala, nu doar o echipa de 11. Si lumea a inceput sa se intoarca pe stadion! Tu stii cum ajunseseram sa fim?! Pai, de meciul asta cu Polonia cred ca am si uitat parca in ziua aia ca se joaca!

Si vezi tu echipele astea mari, de traditie, la care iti place sa mergi pe stadion pentru superatmosfera de azi? Daca ai sti tu! In 2017 ele nu mai existau sau erau uitate prin ligi inferioare. Erau meciuri in prima divizie si cu 20 de fani in tribune! Lumea isi pierduse si interesul, si fericirea. Fotbalul.

Ce ma bucur ca pot sa iti arat acum toate astea! Ce ma bucur sa te vad ca ne lipesti in sufrageria noastra minimalista fulare si postere. Si ca ma pui sa iti spal echipamentul de mana, ca pe vremea bunicilor tai, ca se strica la masina! Ce ma bucur ca strangi bani pentru tricoul ala original cu Real Madrid si nu pentru masinute! Ce ma bucur ca ni s-au aprins sperantele atunci, de mult, in vara lui 2017. Ca am vazut iar FOTBALISTI pe teren, pe care, uite, nici acum nu i-am uitat!2-1 cu Polonia, parca a fost ieri!

Cum?! Normal ca nu te las sa pleci la Timisoara de unul singur! Si daca e meci, ce? Ai scoala luni, exclus.  Pai, cand eram eu de varsta ta…. (Si o sa inventez o poveste proasta, ca  doar n-o sa iti spun ca am un deja-vu, cu mine in drum spre Timisoara, la un meci. Si o sa iti spal tricoul ala norocos, ca stiu ca o sa ma inmoi si o sa pleci oricum. Nu la masina, nu. De mana!) 🙂

*Polonia – Romania se joaca sambata, maine, la 21:45 la Varsovia, in preliminarii pentru Mondialul din Rusia, de la vara.
**Articol publicat pe eusunt12.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *